Uitgeverij Ekstreem

Hoe het de vader van Tirza verder verging...

 

De zaak Hofmeester

 

Wat zou er gebeurd zijn als Jörgen Hofmeester, de vader van Tirza in de gelijknamige roman van Arnon Grunberg, een mens van vlees en bloed was geweest? Als hij was gearresteerd en voor de rechter geleid? Zou er voldoende wettig en overtuigend bewijs zijn geweest om hem voor zijn daden te laten boeten? Of zou hij de dans hebben weten te ontspringen?

 

Het antwoord op deze en veel meer vragen werd gegeven tijdens de Literaire Rechtbank die in het kader van de Power of Plots door de CPNB werd georganiseerd in de Melkweg te Amsterdam.

 

De tenlastelegging

 

Aan Hofmeester werd daar ten laste gelegd dat

1. hij op of omstreeks de periode van 1 juli 2005 tot en met 31 juli 2005 in de Betuwe, althans in Nederland, opzettelijk en met voorbedachte rade Tirza Hofmeester van het leven heeft beroofd, immers heeft verdachte met dat opzet en na kalm beraad en rustig overleg Tirza Hofmeester een of meermalen (met kracht) met een pook van de open haard op haar hoofd en/of tegen haar lichaam geslagen, als gevolg waarvan Tirza Hofmeester is overleden;

Artikel 287/289 Wetboek van Strafrecht

2. hij op of omstreeks de periode van 1 juli 2005 tot en met 31 juli 2005 in de Betuwe, althans in Nederland, opzettelijk en met voorbedachte rade Choukri (alias Mohammed Atta) van het leven heeft beroofd, immers heeft verdachte met dat opzet en na kalm beraad en rustig overleg met een motorzaag, merk Stihl MS 170, de ledematen en het hoofd van Choukri verwijderd en/of gezaagd en/of gesnoeid, als gevolg waarvan Choukri is overleden;

Artikel 287/289 Wetboek van Strafrecht

 

Het requisitoir

 

'Ik vraag u dan ook om aan de verdachte Jörgen Hofmeester een gevangenisstraf op te leggen voor de duur van 25 jaren met aftrek van het voorarrest', aldus de Officier van Justitie mr. Jouke E.R. Osinga in zijn requisitoir.

 

Het pleidooi

 

'Al met al concludeer ik dat onvoldoende bewijs voor zijn daderschap aanwezig is, zodat vrijspraak moet volgen', luidde de conclusie van Hofmeesters advocaat Gerard Spong.

 

De uitspraak

 

Mr. C.M.E. de Koning sprak uiteindelijk recht.

 

Het complete dossier

 

Voor deze exclusieve uitgave met de originele teksten van rechtbankvoorzitter mr. Karina M.E. de Koning, officier van justitie mr. Jouke E.R. Osinga en advocaat mr. Gerard Spong maakt auteur Arnon Grunberg een bidprentje met een tekening van Tirza en rechtbanktekenaar Felix Guérain een rechtbanktekening.

Teksten en tekening zijn gestoken in een halflinnen portfoliomap die zich in een linnen cassette bevindt. De oplage bedraagt 144 exemplaren, waarvan 120 voor de handel (genummerd 1 t/m 120) en 24 voor de medewerkers en uitgever (genummerd I t/m XXIV). Elk exemplaar bevat naast de teksten onder meer een bidprentje en een kopie van een handleiding voor een Stihl MS 170.

 

Prijs: € 95,00

 

Bestel

 

 

 

Ekstreem 50017 logo def RGB

 

 

Copyright © 2018 Uitgeverij Ekstreem | Tielsestraat 192 | 6673 AE Andelst | Telefoon: 0488 – 42 05 70 | info@uitgeverij-ekstreem.nl